5 redenen waarom ik graag opnamen maak met deze microfoon — Pro Audio Files

Artikel Inhoud

De kans dat ik eigenlijk al mijn microfoons zou moeten verkopen, behalve één, is klein – heel erg klein – maar om welke reden dan ook, het is een hypothetische situatie waar ik over heb nagedacht. Als die noodlottige dag ooit komt (uitrusting verkopen om rekeningen te dekken? Ervan overtuigd dat de meeste van mijn microfoons worden achtervolgd door boze geesten?), kan ik zonder twijfel zeggen dat de enige microfoon die ik zou houden mijn AKG C414 B-ULS is. Ik gebruik het bij bijna elke sessie waaraan ik werk, en het wordt meer gebruikt dan elke andere microfoon die ik bezit. Ik zou het met vertrouwen op zowat elk instrument gebruiken, en het is de enige microfoon waarvan ik weet dat hij me nooit zal teleurstellen als andere opties ontbreken.

Een beetje geschiedenis

De C414 – allemaal incarnaties – is de afstammeling van de vereerde C12, een buizencondensor die bekend staat om zijn zijdezachte high-end en een studioklassieker sinds hij in de jaren vijftig werd gelanceerd. Om in te spelen op de vraag naar een vergelijkbaar klinkende microfoon in een kleiner pakket, produceerde AKG de C12A, die nog steeds een buis bevatte, maar een kleinere die in een behuizing zou passen met een profiel dat erg lijkt op de latere C414.

AKG C12 en voeding

In de loop der jaren werd het op buizen gebaseerde ontwerp verwisseld voor een ontwerp met fantoomvoeding, gebouwd rond een FET. Tegen het begin van de jaren zeventig waren er microfoons met varianten van de naam C414 in productie. Uiteindelijk werd de CK12-capsule die het geluid van de C12 en vroege 414’s definieerde, vervangen door een eenvoudiger nylon element. De nieuwe capsule had een donkerder geluid dat kenmerkend zou worden voor C414-iteraties die in de komende decennia verschenen (zoals mijn geliefde B-ULS).

AKG C12A

De C12A – niet echt een familiegelijkenis

AKG is door de jaren heen het geluid en het ontwerp van de C414 blijven tweaken, maar op geen enkel moment is de microfoon ooit opgehouden een onmisbare uitrusting te zijn voor serieuze studio’s. Hoewel sommige versies merkbaar anders klinken dan andere (de moderne TLII is een goed voorbeeld), delen veel iteraties een even gedetailleerd maar ongehyped geluid.

Mijn ervaringen met deze microfoons hebben voornamelijk betrekking op de B-ULS en oudere EB-versies, en jouw ervaring met een andere versie kan verschillen van de mijne. Afgezien van haarkloven, ga ik een paar redenen uiteenzetten waarom ik me niet kan voorstellen dat ik een opname maak zonder een van deze microfoons in de aanslag, en waarom ik denk dat je ze ook serieus moet bekijken.

C414 B-ULS

Mijn kleine vriend B-ULS

1. Het heeft alle functies waar u om kunt vragen

De C414 was misschien wel de eerste “mooie condensatormicrofoon” waarmee ik vertrouwd kon raken tijdens de vroege stadia van mijn carrière bij het opnemen van muziek. In sommige opzichten denk ik dat die ervaring me een beetje verwend heeft, omdat ik routinematig teleurgesteld was toen ik andere condensors tegenkwam en besefte dat ze de polaire patronen, filtering en pad-opties misten die standaard zijn op zowat elke generatie van de C414.

Vintage versies van de microfoon bieden vier opnamepatronen: cardioïde, omni, figuur 8 en hypercardioïde. Die ene schakelaar betekent dat de 414 een kanshebber is voor nauwe plaatsingen, kamerplaatsingen, plaatsingen op krappe plekken en niche-stereotechnieken zoals Blumlein en mid/side.

Bovendien heeft hij zowel -10 als -20 dB pads en kan hij uitstekend om met bronnen met een hoge SPL. Het heeft ook twee opties voor rolloff met lage frequentie, met cutoffs bij 75 en 150 Hz. Al deze opties betekenen dat wat je ook moet doen met je C414, het vrijwel zeker een instelling heeft die het de ideale microfoon maakt voor de taak die voorhanden is.

2. Het kan voor zo ongeveer alles worden gebruikt

Na dat laatste punt tot zijn logische conclusie, kan ik gerust zeggen dat je de C414 voor vrijwel elk instrument kunt plaatsen en niet in de steek gelaten wordt. Het heeft een vlakke, volledige frequentierespons, wat betekent dat het betrouwbaar instrumenten kan vastleggen met veel lage frequentie-informatie (zoals bas of kickdrum) of instrumenten die een breed scala aan noten kunnen spelen (zoals piano of harp). De ongehypte frequentierespons betekent dat je hem ook veilig voor instrumenten met agressieve hogere middentonen en hoge frequenties kunt plaatsen zonder dat het schel of hard wordt.

Een microfoon nodig voor leadzang? Geen probleem. Gitaar? Absoluut – akoestisch, elektrisch, wat dan ook. Snaren, hoorns, piano? Ik denk dat je het beeld begint te begrijpen. Bij het opnemen van drums heb ik C414’s gebruikt als overhead, kamermicrofoons, op kick, toms en onder de snare. Als je nog maar één drummicrofoon nodig hebt en je hebt een C414 rondslingeren, dan is de kans groot dat hij de klus aankan, wat dat ook mag zijn.

3. Evenwichtige toon zonder hype

Hoewel de verschillende versies van de C414 door de jaren heen elk hun eigen karakteristieke geluid hebben gehad, hebben ze allemaal een aantal kenmerken gemeen. Een daarvan is een liniaal-vlakke frequentierespons van 20 Hz tot ongeveer 1 kHz. Verschillende generaties (inclusief mijn geliefde B-ULS) hebben een dip in het hoge middenbereik (2 kHz – 5 kHz) voordat ze een zachte bult in het bereik van 5 kHz tot 15 kHz introduceren.

AKG C414B-ULS-specificaties:

De B-ULS biedt een grotendeels vlakke frequentierespons en een neutraal, veelzijdig geluid

Het resultaat is een microfoon die presteert zonder dat het lijkt alsof hij indruk op je probeert te maken. Er is geen “aanwezigheidsbult” of agressieve high-end zoals je zou kunnen vinden op een condensator die exclusief als zangmicrofoon op de markt wordt gebracht. Hoewel dat betekent dat je misschien niet dat “reeds gemixte” vocale geluid krijgt zodra je op opnemen drukt, draagt ​​het ook bij aan de veelzijdigheid van de microfoon.

Agressieve hogere middentonen en hoge frequentierespons zorgen voor schrille bekkens, snaren en elektrische gitaar. En hoewel sommige stemmen baat zullen hebben bij een extra gevoel van aanwezigheid en helderheid, zullen anderen hard en schurend overkomen.

Dus hoewel je misschien naar EQ reikt om wat sprankeling of schittering toe te voegen aan sommige opnamen die met een C414 zijn gemaakt, zul je zelden merken dat je naar EQ reikt om iets te “repareren”. Het is veel gemakkelijker om een ​​”prima” opname te verbeteren dan om een ​​slechte te redden, en ik waardeer dat de C414 een probleemloos gebrek aan hype biedt in plaats van verleidelijke, maar problematische, goedkope sensaties in het hogere middenbereik. Die karakteristieke uitgebalanceerde toon brengt me bij mijn volgende punt, namelijk…

4. Het neemt EQ heel goed op

Ja, ik geef het toe, er zijn tijden dat de toon van mijn C414 uit de doos soms niet opwindend is. Begrijp me echter niet verkeerd, ik klaag niet. De hele aantrekkingskracht van deze microfoon voor mij is dat er over het algemeen niets aan de hand met de geluiden die het vastlegt.

Ja, “niets mis mee” klinkt niet zo indrukwekkend als een verkooppraatje, maar hier is het ding: “niets mis mee” is een geweldig startpunt voor verwerking. Het is een veel beter uitgangspunt dan “soms klinkt deze microfoon perfect, maar op dit moment hoor ik een aantal duidelijke problemen.” De eerste is gemakkelijk aan te passen met wat EQ, maar de laatste brengt waarschijnlijk enkele onbevredigende compromissen met zich mee.

ADVERTENTIE

Daarom presteert de C414 bewonderenswaardig met een zorgvuldig gekozen EQ. Veel bronnen zullen profiteren van een aantal toegevoegde high-end of hogere midrange. In andere gevallen kan het vlakke lagere middenbereik betekenen dat er wat sneden nodig zijn om wolligheid te temmen.

Gezien het redelijke prijskaartje van een C414, vind ik het prima om 5 minuten te besteden aan het inbellen van een EQ-curve om een ​​geluid te krijgen dat ik leuk vind. Ik voel me er veel beter bij dan dat ik hetzelfde zou doen om een ​​buizencondensor van $ 5k in een mix te krijgen.

5. Als andere microfoons tekortschieten, levert dat wat op

Tijdens veel sessies is de C414 misschien de laatste speler die voor het team is gekozen, maar dat is niet omdat hij ondermaats presteert – integendeel! Als het niet mijn eerste keuze is voor belangrijke plaatsingen zoals drumoverhead of leadzang, is het zo ongeveer gegarandeerd om bewonderenswaardig te presteren waar ik het ook gebruik. Er zijn tal van microfoons in mijn verzameling waar ik bijna reflexmatig als eerste keuze naar toe ga – zoals een SM57 boven een snaredrum – maar ik zou serieus aarzelen om ze op onconventionele plaatsingen te gebruiken. Een SM57 werkt bijvoorbeeld voor sommige vocalisten (echt waar – Google het), maar in de meeste gevallen zou ik er niet op wedden.

Als ik me realiseer dat ik nog een laatste microfoon moet opzetten, en de band begint te aarzelen om te beginnen met opnemen, weet ik dat ik mijn B-ULS kan tevoorschijn halen, het niveau kan instellen en klaar ben om te rollen. De kans is groot dat als ik begin met mixen, die keuze me geen hoofdpijn zal bezorgen.

Voordat u gaat winkelen…

Heb ik je al enthousiast gemaakt om een ​​C414 aan je microfoonkluis toe te voegen? Als je besluit de trekker over te halen, ben ik er zeker van dat hij meer tijd op een microfoonstandaard zal doorbrengen dan zijn vergelijkbare geprijsde soortgenoten vanwege die beroemde veelzijdigheid waar ik over heb geschreven. Voordat u uw portemonnee echter tevoorschijn haalt, moet u ervoor zorgen dat u de versie hebt gevonden die bij u past.

De generatie die ik het beste ken is de B-ULS. Het is degene die ik voor het eerst hoorde, en het is wat ik in mijn eigen studio gebruik. Het heeft het karakteristieke houtachtige en neutrale geluid dat ik hier heb beschreven. Gebruikte B-ULS’s zijn nog steeds vrij gemakkelijk te vinden, hoewel de prijs de afgelopen jaren is gestegen. De meer gewilde EB-versies zullen nog meer op de tweedehandsmarkt draaien — maar als bewijs van hun legendarische status zijn er betaalbare boutique kloon versies ook beschikbaar.

De huidige productieversies (de TLII en XLS) hebben meer ophaalpatronen (9 in totaal) dan eerdere modellen. De TLII heeft een verhoogde high-end die hem dichter in lijn brengt met zijn overgrootvader, de C12. Het wordt op de markt gebracht als meer een vocale microfoon dan een allround studiowerkpaard. De XLS is sonisch dichter bij de ULS en EB, met een vlakkere frequentierespons die het meer een Zwitsers zakmes maakt dan zijn vocaal gerichte broer of zus.

Als je microfoonbudget een beetje schuw is van het prijskaartje van een echte 414, maakt AKG ook twee uitgeklede alternatieven (de C214 en C314) die vergelijkbare componenten bevatten, maar minder ophaalpatronen (alleen cardioïde op de 214 en de klassieke vier opties op de 314).

Als je een hoogwaardige condensatormicrofoon aan je setup wilt toevoegen en iets nodig hebt dat voor meer dan alleen zang werkt, zou de C414 absoluut op je shortlist moeten staan. Als je er een hebt en hem nog niet altijd gebruikt, haal dat ding dan van de plank voor je volgende opnamesessie. EQ of niet, ik wed dat je aangenaam verrast zult zijn.

Danny Echevarria

Danny Echevarria is een producer en geluidstechnicus, geboren, getogen en gevestigd in Los Angeles. Wanneer hij zijn mixen niet aanscherpt of een viool zaagt op de honky tonk-podia van het grotere LA-gebied, jaagt hij de altijd ongrijpbare frisse berglucht na. Neem contact op met dandestiny.com.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart