6 realisaties die me hebben geholpen een betere mixingenieur te worden — Pro Audio Files

Artikel Inhoud

Parallelle verwerking – of misschien sidechain-compressie. Hyper-nauwkeurige analoog gemodelleerde plug-ins – of misschien echte analoge apparatuur. buizen! Plakband! Multiband compressie! Mogami-kabels.

Tenminste een van die dingen moet het geheim zijn om beter klinkende opnames te maken, toch?

Ja, ik weet het niet… misschien. Wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat mijn grootste groeimomenten als mixtechnicus minder gingen over de technieken of de uitrusting die ik gebruikte, maar veel meer over de manier waarop ik mixen hoorde en over mijn werk dacht. Minder ‘welke compressor ik op mijn drumbus moet gebruiken’ en meer ‘hoe te horen wanneer die compressor doet wat ik wil’.

En eerlijk gezegd, die transformatieve momenten gingen vaak over het grotere geheel – een filosofische kijk en de manier waarop ik mijn workflow benaderde. Hier zijn een paar van de realisaties die me door de jaren heen hebben geholpen om een ​​hoger niveau te bereiken, te beginnen met misschien wel de belangrijkste:

1. Projecten afmaken is alles

Het grootste verschil tussen de jaren waarin ik op mijn vrije dagen aan het opnemen en mixen was en dat ik het elke dag deed, is dat projecten gedaan — op tijd, binnen budget en boven een bepaald kwaliteitsniveau.

Die verandering kwam deels omdat ik nu meer vertrouwen heb in mijn keuzes omdat mijn technieken worden getest en geoefend. Maar een ander groot deel ervan is gewoon psychologisch: ik benader niet elk project alsof het het beste moet zijn dat ik ooit heb gedaan.

Begrijp me niet verkeerd, ik benader nog steeds elke mix zoals het moet zijn het beste dat het kan zijn.

Zie je daar het onderscheid? De ene mindset maakt het meer over mij, de andere maakt het over de kunstenaar en hun werk. De “beste wat ik heb gedaan”-mentaliteit maakt het heel gemakkelijk om maanden aan één ding te werken, op zoek naar afnemende opbrengsten, of om het helemaal op te geven als het erop lijkt dat het niet door de beugel kan. De “best it can be”-mentaliteit plaatst een doelwit in je vizier en maakt het veel gemakkelijker om te raken.

‘Het beste wat ik heb gedaan’ is niet voor elk project realistisch. “Het beste wat het kan zijn” is absoluut.

De waarde van deze ontdekking is dat het afmaken van projecten de enige echte manier is om te groeien in wat je doet. Het gaat om het doorlopen van alle fasen – het oorspronkelijke concept, de opwinding om het samen te zien komen, de onvermijdelijke frustratie en ontgoocheling, dingen uitzoeken en desondanks (vaak onvolmaakte) oplossingen vinden – en dan, aan het eind, in staat zijn om terug te kijken op het geheel en er echte lessen uit te trekken.

Ironisch genoeg vergroot het elke keer absorberen van die lessen de kans dat het volgende waar je aan werkt echt het beste is dat je ooit hebt gedaan. Welke lessen leer je door iets te verlaten als de inspiratie opraakt? Je leert dat het cool is om je geïnspireerd te voelen. Dat had iedereen je kunnen vertellen.

2. Meting is er om u te helpen

Ik weet het, het geluid is wat echt telt. Je moet mengen met je oren, niet met je ogen. Bla bla bla. De conventionele wijsheid hier is solide, maar sta me toe een bescheiden suggestie te doen: kijk naar je meters om context te geven voor de geluiden waarmee je werkt en om de keuzes die je maakt te informeren.

Probeer je veel compressie te gebruiken, of een beetje? (En trouwens, hoeveel definieer je als “veel?”) Probeer je die tape-echo in het rood te duwen, of om het subtieler te gebruiken? Was jij van plan om die plug-in te hebben die je zojuist hebt toegevoegd, maak de track twee keer zo luid?

Uiteindelijk zullen je oren de laatste beslissing nemen over wat goed klinkt. Maar vooral als je volledig in-the-box werkt, zijn er talloze bronnen van visuele informatie in je setup die je kunnen helpen begrijpen wat “goed klinken” zelfs betekent in een bepaalde context.

Daarnaast is wennen aan het in de gaten houden van meters en piekniveaus cruciaal, want…

3. Winstcompensatie is enorm

Ik schaam me een beetje om toe te geven hoezeer ik mezelf, in het begin als mix-engineer, toestond om plug-in-instellingen te behouden die niet veel deden om een ​​nummer te verbeteren, behalve om het luider te maken. Een van de meest cruciale keerpunten voor mij kwam toen ik leerde hoe ik de niveaus in de gaten moest houden en objectief moest blijven terwijl ik effecten draaide. Die ene kleine stap leek alles te veranderen.

De crux van deze transformatie was het begrijpen van het belang van winstcompensatie, maar laat me even terugkomen. Wat ik bedoel als ik zeg “versterkingscompensatie” is: de uitgangsversterking van een invoegeffect aanpassen zodat het niveau dat eruit komt hetzelfde is als het niveau dat erin gaat. Overweeg deze situatie om te begrijpen waarom deze eenvoudige stap zo transformerend was:

Je gooit een compressor op een vocale track omdat je het dynamische bereik wilt regelen. Je kiest het snel, en het eindresultaat is dat naast die dynamische controle, de vocale track nu in totaal drie dB luider is (wat betekent dat het luidste moment nu drie dB luider piekt dan voorheen). En het klinkt geweldig!

Behalve, toch? Onze oren zullen de voorkeur geven aan de luidste van twee opties bij het maken van een snel oordeel. Uw mening over wat de compressor aan het doen is, wordt versterkt door het feit dat de track gewoon luider is als deze is ingeschakeld.

Als je de extra paar seconden neemt die nodig zijn om ervoor te zorgen dat een effect het niveau van een track niet verhoogt, kun je beter aangeven of dat effect werkt zoals bedoeld of niet. Als ik die zangcompressor kan A/Ben en zeggen dat ik hem beter vind zonder dat de zang luider is, dan weet ik dat ik iets goed heb gedaan.

4. Mijn mantra: “Hetzelfde, maar beter”

Om iets te verbeteren, moet je Wijzigen het, toch? Als een nummer “beter” wordt tijdens het mixen, betekent dat dan niet dat het op de een of andere manier zo is? verschillend?

Lange tijd dacht ik dat de antwoorden op die vragen ‘ja’ waren. Maar mijn grootste groei als mixer kwam toen ik begon te mixen zonder het geluid van een opname fundamenteel te veranderen.

ADVERTENTIE

Dit concept is essentieel als je iemand bent die andermans producties mixt, maar het geldt nog steeds, zelfs als je je eigen werk mixt. Ik vind het nuttig om elke vorm van “creatieve effectverwerking” of “studio als instrument” -technieken te beschouwen als behorend tot productie, in plaats van te mixen. Dat type productie vormt de muziek zelf, terwijl mixen meer gaat over het beter samen laten werken van de elementen van die opname.

Zeg ik dat mixen niet creatief is? Echt niet! Mixen is intens creatief — maar dat betekent niet dat mixen gaat over het radicaal transformeren van een nummer. In feite zou ik negen van de tien keer zeggen dat mixen gaat over werken met wat er is – de productie helpen om duidelijker te “spreken” en alles een beetje “lift” te geven. Met andere woorden: hetzelfde, maar dan beter.

Wat dit concept precies voor u betekent, hangt af van de bijzonderheden van uw manier van werken. Wat ik zeker kan zeggen, is dat het gemakkelijker is om dit doel te omarmen als je de laatste paar punten die ik noemde, hebt geïnternaliseerd. ‘Hetzelfde, maar beter’ is alleen mogelijk als je jezelf niet probeert te forceren — en als je een zekere mate van objectiviteit kunt bewaren over wat ‘beter’ eigenlijk betekent.

5. Het is niet zo ingewikkeld als je denkt

Krijg je tijdens het mixen van een nummer wel eens het gevoel dat een bepaald element van wat je doet je verstand te boven gaat? Dat je dingen doet – trucjes die je uit artikelen en video’s hebt opgepikt – die geluiden veranderen op manieren die je niet volledig waardeert totdat je je mix in de auto of op je telefoon hoort? Heb je ooit uren besteed aan het aanpassen van effecten, niet zeker hoe wat je aan het doen was zou uitpakken? Heb je het gevoel dat je iets moet doen dat je nog niet helemaal begreep?

Ik ben hier om je nu te vertellen dat je dat echt niet doet! Ja, het leren horen van subtiele kwaliteiten en veranderingen in geluid is een groot deel van het beter worden in mixen. Maar je kunt die vaardigheid niet van de ene op de andere dag ontwikkelen. Wat nog belangrijker is, het meeste van wat een mix echt laat werken, zijn grote, brede slagen: domineert de kick of de bas de lage tonen – en kun je ze allebei horen? Hoe vooruit is de zang? Hoe onderhandelen de instrumenten over middenfrequenties? Is de mix ruimtelijk of intiem?

Vertrouw erop dat uw oordeel voldoende is om u te helpen bij het maken van keuzes tijdens het mixen. Maak je geen zorgen dat iets dat je niet echt kunt horen, op de een of andere manier belangrijker is dan wat je kunt. Je zult op een dag dingen leren horen die je vandaag niet kunt horen – maar dat zal je nu niet helpen. Maak keuzes over de grote dingen – zoals het balanceren van volumeniveaus – en krijg vanaf daar meer details. Begin met de dingen waar je zeker van bent en let op onderbuikreacties. Ze hebben vaker gelijk dan je denkt.

6. De ervaring van de artiest is wat telt

Ga naar je streamingplatform naar keuze en vind een artiest waar je nog nooit van hebt gehoord. Geen populaire artiest – een echt obscure artiest, met een laag aantal nummers op nummers. Kies een van die vergeten deuntjes en luister snel. Ik garandeer je dat er een kans van 0% is dat een betere mix van dat nummer een hit zou hebben gemaakt.

Laat het niet verdraaien – ik breng dit niet ter sprake om te impliceren dat mixen er niet toe doen. Zij doen. En als je een nummer kiest met honderden miljoenen spelen, is de kans veel groter dat je een geweldige mix hoort dan niet. Mijn punt is dit: mixen kan belangrijk zijn, maar houd jezelf niet voor de gek door te denken dat de ideeën van de mixer meer waard zijn dan die van de artiest.

Artiesten die een mix engineer inhuren, zijn over het algemeen op zoek naar hun vaardigheden, ervaring en perspectief. Maar ze willen ook iemand die laat zien dat ze begrijpen waar de muziek over gaat, dat ze geven om wat de artiest doet en dat ze de visie van die artiest serieus nemen. Een project vertragen door ruzie te maken met een artiest of te proberen hun eigen muziek aan hen uit te leggen, is de snelste manier om dat soort vertrouwen te vernietigen, zelfs als je ‘gelijk’ hebt. Het gebruik van de snare-reverb die je leuk vindt, zal de song niet veranderen in “Despacito.*”

Er is een zekere mate van ego-slikken die moet gebeuren om de denkwijze die ik beschrijf over te nemen, en dat kan moeilijk zijn om te doen. Het was moeilijk voor mij. Het belangrijkste is om te onthouden dat, hoeveel kracht een mix ook kan hebben over de manier waarop een opname eruitziet, mixen slechts één stap in een proces is. Zet je in voor je rol en laat de artiest weten dat je er bent om hem bij elke stap te ondersteunen.

*Ik ga ervan uit dat Despacito een iconische, internationale megahit zal blijven, voor de komende decennia, zo niet eeuwen, direct herkenbaar voor lezers

Conclusie

Je kunt de hele dag artikelen lezen en instructievideo’s bekijken en op die manier een aantal uitstekende mixtechnieken oppikken. Maar mijn ervaring was dat er meer dan een paar coole trucs nodig waren om mijn mixvaardigheden echt te “verbeteren”. Mijn favoriete uitrusting, plug-ins en mix-moves veranderen voortdurend – maar wat me vooruit houdt, is vooral een mentaliteit.

Als je serieus bent over het verbeteren van je vaardigheden als mix engineer, dan gaat het erom dat je er voor de lange termijn mee bezig bent. Blijf projecten afmaken, blijf dieper luisteren en blijf eerlijk tegen jezelf. Je zult jezelf misschien verbazen over hoe ver dat basisrecept je zal brengen.

Danny Echevarria

Danny Echevarria is een producer en geluidstechnicus, geboren, getogen en gevestigd in Los Angeles. Wanneer hij zijn mixen niet aanscherpt of een viool zaagt op de honky tonk-podia van het grotere LA-gebied, jaagt hij de altijd ongrijpbare frisse berglucht na. Neem contact op met dandestiny.com.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart