Console Mixing In-The-Box met NLS Non-Linear Summer | Interviews en artikelen

Digitaal geproduceerde muziek hoeft niet meer hard, dun of overdreven clean te klinken. Die dagen zijn al lang voorbij. Het is een kwestie van keuze, vaardigheden en het hebben van de juiste tools. Ik kom voornamelijk uit een drum & bass-achtergrond en ben een grote fan van een warme, volle klanksignatuur. Ik hou ervan om dingen te pushen en vies te worden van verzadiging. Onnodig te zeggen, toen ik hoorde over de Waves NLS console modellering plug-in, Ik had er super veel zin in om het te proberen.

Ik downloadde de demo en ging meteen aan de slag. In de eerste paar dagen dat ik de plug-in gebruikte, werden me drie dingen duidelijk:

 1. Ik hou van hoe het klinkt. De verschillende consolemodellen hebben duidelijk verschillende kenmerken.
 2. Het gedraagt ​​zich dynamisch zoals analoge bureaus. Het resultaat is altijd een combinatie van veel dingen.
 3. Hoe meer tijd je ermee doorbrengt, hoe beter de resultaten. Het kostte me wat tijd om te leren wat het beste voor mij werkt en hoe de plug-in zich gedraagt ​​​​met verschillende soorten materiaal. Zeer de moeite waard, maar niet voor de haastige!

Ik vind dat helemaal geen slechte eerste indruk!

Een korte introductie tot Waves NLS

De Waves NLS modelleert het geluid en het gedrag van drie verschillende beroemde mengpanelen:

 • De SSL 4000G van Mark ‘Spike’ Stent (Radiohead, Björk, Muse, Maroon 5, Madonna).
 • Het EMI TG12345 Mk 4-bureau van Mike Hedges (The Cure, Siouxsie and the Banshees, Dido, Faithless, Manic Street Preachers, U2), te horen op tijdloze opnames als Pink Floyd’s “De donkere kant van de maan”.
 • De Neve 5116 console op maat gemaakt voor Yoad Nevo (Bryan Adams, Pet Shop Boys, Sugababes, Goldfrapp, Air).

Wat uniek is aan de NLS in vergelijking met andere vergelijkbare producten, is dat Waves in feite tweeëndertig verschillende kanalen van elk van de drie bureaus heeft gemodelleerd. Waarom zoveel moeite doen? In een echt analoog bureau zijn er kleine verschillen in geluid tussen elk van de kanalen. Het modelleren van die verschillen introduceert een geheel nieuwe laag van realisme.

Er zijn aparte plug-ins meegeleverd die respectievelijk op afzonderlijke kanalen en bussen kunnen worden gebruikt. Je hebt ook de mogelijkheid om elke plug-in-instantie toe te wijzen aan een van de 8 VCA-groepen. U kunt deze gegroepeerde stammen vervolgens bedienen vanuit de VCA-groepsinterface: er is een onafhankelijke bediening voor aandrijving en trim (niveau), evenals een keuze uit consolemodus, bypass en ruisschakelaars voor elke groep. Heel slim en erg handig om het project als geheel te beheersen.

Om me te concentreren op het daadwerkelijke gebruik van de plug-in en mijn bevindingen, laat ik de technische inleiding hierbij (u vindt het allemaal in de handleiding, wat overigens zeer informatief is). Laten we meteen in de mix springen.

Mengen

Omdat ik de ongeduldige kat ben die ik ben, was het eerste wat ik deed met de NLS om het snel in te stellen op elk kanaal van een nieuw deuntje dat ik net de vorige dag had afgemaakt. Nou, dat ging niet al te best. De mix begon voor mij een beetje “off” te klinken.

Het kostte me een paar dagen testen voordat ik echt mijn aanpak begon te vinden en de resultaten kreeg waar ik op hoopte. NLS is een complexe plug-in en ik moest er eerst vrienden mee worden.

Je wilt deze plug-in niet zomaar op een voltooide mix slaan. Dat kan, maar voor mij zit de echte kracht in het werken met NLS vanaf de beginfase van het productieproces. Ik kleur mijn geluiden graag vanaf het begin met precies de juiste tonen. Dit geeft me een startpunt, van waaruit ik vervolgens tweak zoals ik normaal zou doen met EQ, compressie, het aanpassen van het stereobeeld enzovoort.

De NLS doet veel met het geluid. Het voegt verschillende kleuren, harmonischen/verzadiging toe en beïnvloedt ook het stereobeeld. Wat eruit komt hangt ook sterk af van wat je erin stopt. Het is een combinatie van veel dingen.

Meestal vind ik het leuk om het in te stellen als de eerste plug-in op elk kanaal. Hierdoor kan ik later alles aanpassen wat ik wil en zo nodig heel precies worden.

Het is erg leuk om met de verschillende consolemodellen, kanalen en drive-instellingen te spelen om nieuwe tonen te vinden. Ik vind het ook leuk om verschillende consolemodellen in één project door elkaar te halen. In het soort muziek dat ik maak, merk ik dat wat voor het ene geluid werkt, niet per se geschikt is voor het volgende.

Nadat ik vanaf het begin NLS in het muziekmaakproces begon toe te passen, begon ik verbetering te horen in mijn mixdowns. Ik merkte een gevoel van diepte dat ik niet eerder had. Het was vrij subtiel, maar het was er zeker. Het is raar, maar het voelde bijna alsof iemand anders aan mijn mix had gewerkt.

Het rijden

De Waves NLS is als zodanig geen distortion-plug-in, maar ik kreeg wel een aantal zeer mooie resultaten toen ik er heel hard mee reed met bepaalde soorten materiaal.

Toen ik nog wat hardware gebruikte, duwde ik vaak baslijnen door een analoog bureau en paste zware versterking toe om ze groter te laten klinken. Het is een heel specifiek geluid en het is niet iets dat de meeste verzadigingsplug-ins kunnen maken.

Ik verwachtte een beetje dat dit te veel gevraagd zou kunnen zijn van NLS, een plug-in die voornamelijk is gemaakt voor subtiele kleuren. Ik was echter erg blij om te ontdekken dat het zich eigenlijk heel goed gedraagt ​​​​als er hard op wordt gedrukt.

Vooral het Nevo-model lijkt vaak uit te blinken met baslijnen. Met het juiste soort geluid erin en de juiste hoeveelheid drive, geeft het me deze mooie strakke onderkant, terwijl de hoge tonen allemaal fijngestampt worden, maar tegelijkertijd nog steeds helder klinken. Het is een nieuw geheim wapen voor mij (nou ja, niet meer zo geheim, probeer het zelf maar).

Ik had ook goede resultaten bij het besturen van vele soorten drumgeluiden. Ik vond NLS vooral nuttig voor kicks en percussie. Voor drums merkte ik dat ik vaak voor de SSL tekende. Het draagt ​​bij aan punch en rondt wat hardheid af, zelfs als het vervormd is.

In sommige zeldzame gevallen geeft de drive-knop me niet genoeg gain om te krijgen wat ik wil, dus ik ga verder door een aparte gain-plug-in toe te voegen vóór de NLS in de keten. Soms doe ik ook EQ of compressie voordat ik naar NLS ga om het precies de juiste dingen te geven om het gelukkig te maken.

Vloeiend

Het gebruik van de Waves NLS heeft een aantal zeer interessante veranderingen in mijn workflow teweeggebracht.

Allereerst, omdat de plug-in al deze kleine onregelmatigheden in het geluid introduceert, lijkt het me echt te laten luisteren. Dat klinkt in eerste instantie waarschijnlijk contra-intuïtief, maar in feite ben ik gaan houden van het feit dat het me dwingt om me te concentreren en goed te luisteren.

Met de extreem visuele DAW-interfaces die we tegenwoordig hebben, en omdat wij mensen van nature erg visuele wezens zijn, beginnen we gemakkelijk muzikale beslissingen te nemen die te veel gebaseerd zijn op wat we zien in plaats van op onze oren te vertrouwen.

Als ik met de NLS werk, luister ik constant naar de kleinste variaties in geluid. Anders zou ik een hobbel in het frequentiespectrum kunnen missen, of een verandering in het stereobeeld bij het wijzigen van instellingen. Met NLS heb je gewoon geen andere keuze dan goed te luisteren, en als resultaat kunnen je mixen beter worden. Zo werkt het oude analoge domein! Het is een goede gehoortraining.

Ik denk dat het heel slim is om vanuit elk bureau een hele reeks verschillende kanalen te modelleren. En het is niet alleen dat, maar het feit dat wanneer u nieuwe plug-in-instanties in uw project laadt, ze automatisch worden geladen met de volgende kanalen, zodat u zich er geen zorgen over hoeft te maken (tenzij u een specifieke kanaal, in dat geval kiest u er gewoon een uit het vooraf ingestelde menu).

Nu erken ik dat sommige mensen meer voorspelbaarheid willen dan iets anders. Er zijn inderdaad veel taken die dat vereisen. Met NLS is het belangrijk om te begrijpen dat het trouw is aan zijn rolmodellen. Je zult zijn gedrag kunnen voorspellen, maar het zal even duren voordat je het zo goed leert kennen. Persoonlijk ben ik dol op het kleine willekeurige aspect. Ik ben altijd op zoek naar dat soort dingen om toe te passen in mijn muziek.

De andere grote verandering in de workflow voor mij is het gebruik van de VCA-groepen die NLS biedt. Zoals eerder vermeld, als u al uw tracks onder de acht groepen instelt, kunt u deze gebruiken als uw belangrijkste stuurpenbesturing. U kunt de schijf-, consolemodel-, trim-, bypass- en geluidsinstellingen aanpassen vanuit de groepsinterface. Het snel kunnen omzeilen van de console-modellering van het hele project, of schakelen tussen de verschillende modellen, is een enorme functie voor mij.

Meestal merk ik dat ik de groepsinterface pas aanraak als ik de eerste versie van de mix heb voltooid. Op dat moment is het erg leuk om daar binnen te stappen en dingen aan te passen. VCA-groepen kunnen ook worden geautomatiseerd, wat u nog een ander niveau van controle geeft.

Laat me de workflow-sectie hiermee samenvatten: De NLS nodigt je uit om te experimenteren met verschillende tonen en ze hebben het heel praktisch gemaakt. Het lijkt mixen wat leuker te maken.

Gevolgtrekking

Ik heb elke dag veel verschillende dingen naar de NLS gegooid en de verschillende karakters ervan onthuld. Het voelt dynamisch en muzikaal aan. Het kostte wat tijd om erachter te komen wat voor mij de beste manier is om het te gebruiken, maar zodra ik dat deed, ontdekte ik dat het extra karakter en dimensie aan mijn mixen geeft. De verschillen op individuele kanaalbasis lijken misschien niet altijd veel, maar wanneer deze subtiele effecten zich over de hele mix vermenigvuldigen, maakt het echt een impact.

Wanneer misbruikt en hard gereden, wordt NLS een geweldig hulpmiddel om die knapperige baslijnen en breakbeats naar een hoger niveau te tillen. Het is zeker een goed wapen om in je arsenaal te hebben.

Wat de workflow betreft, maakt de Waves NLS dingen zeker leuker en interessanter.

Dat is een grote in mijn boeken. De interface is goed ontworpen en geweldig om mee te werken.

Waves NLS biedt een intrigerend klankpalet om afmixen te verrijken, en doet dat op een zeer verfijnde manier.

Tips voor het werken met Waves NLS

Deze plug-in ziet er op het eerste gezicht eenvoudig uit, maar er komt veel bij kijken. Hier zijn een paar nuttige dingen die ik heb geleerd tijdens het werken ermee:

 • U kunt VCA-groepen hernoemen door te dubbelklikken op de groepsnaam.
 • U kunt meerdere bedieningselementen selecteren om tegelijkertijd aan te passen door Shift-klikken op de bedieningselementen of door een gebied op te geven door een rechthoekselectie te slepen. Dit is uitermate handig bij het werken met het VCA-groepenpaneel, aangezien u faders, knoppen en bypass-schakelaars kunt groeperen.
 • Om de goede punten van elke console te vinden en te verkennen, moet je ze hard rijden om het personage echt naar voren te brengen, en dan een back-up maken als je voelt dat het teveel begint te worden. Herhaal met verschillende soorten geluiden.
 • Elke console heeft 32 verschillende kanalen. Gebruik het vooraf ingestelde menu om tussen de kanalen te schakelen om te zien of het verschil maakt voor wat je doet.
 • Vergeet niet te luisteren naar wat er met het stereobeeld gebeurt als je schakelt tussen verschillende modellen en kanalen.
 • NLS is standaard ingesteld op dual mono-modus, wat betekent dat het verschillende kanaalmodellen voor verschillende kanten gebruikt, net als bij een echt bureau. U kunt echter overschakelen naar de stereomodus als u ervoor wilt zorgen dat het linker- en rechterkanaal hetzelfde klinken. In stereomodus wordt hetzelfde kanaalmodel toegepast voor zowel de linker- als de rechterkant van een stereosignaal.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart