Ik werk een 4-daagse werkweek. Hier is hoe mijn leven eruit ziet.

  • Mick Mahady is een software-engineer bij Buffer, dat in mei 2020 begon met het testen van een vierdaagse werkweek.
  • Hij zei dat het elke week vrij hebben van vrijdag een burn-out voorkomt en hem helpt productiever te zijn.
  • Dit is hoe zijn werk eruit ziet, zoals verteld aan Insider’s Avery Hartmans.

Dit zoals verteld opstel is gebaseerd op een gesprek met Mick Mahady, een software-engineer uit Ierland die een vierdaagse week heeft gewerkt sinds zijn bedrijf, Buffer, in mei 2020 met een proefprogramma begon. Het is uitvoerig bewerkt en helderheid.

Het zijn de energieniveaus voor mij.

Het komt binnen op een maandag en voelt als: “Wauw, dat was een geweldige driedaagse rust.”

Ik voel me gewoon niet zo moe. Ik voel me niet zo dicht bij een burn-out. ik heb niet het gevoel dat ik nodig hebben een andere dag.

Ik was aanvankelijk verrast dat we de sprong in een vierdaagse werkweek hadden gewaagd – verbaasd dat we het deden, maar ook verrast. Ik ben software engineer en het was een drukke periode in die tijd. We hadden een productlancering op komst en de pandemie was net wijder verspreid en chaotisch geworden. Buiten het werk gebeurde er veel, maar ook binnen het werk gebeurde er veel.

Ik was absoluut nerveus omdat we deze grote doelen en projecten hadden, en ik begreep gewoon niet hoe we dat nog steeds zouden bereiken om elke week een dag minder te werken.

Maar alle communicatie van het leiderschapsteam benadrukte dat als we eind dit jaar misschien een beetje verlies nemen, maar mensen er beter door voelen of er een beetje gezonder door zijn, dat een overwinning voor ons is .

De overstap naar een vierdaagse werkweek was veel vallen en opstaan

Toen we oorspronkelijk met de vierdaagse werkweek begonnen, nam ik de woensdag vrij – dus ik zou maandag, dinsdag, woensdag vrij nemen, en dan zou ik donderdag, vrijdag hebben.

Dat voelde schokkend – veel andere mensen zouden woensdag werken, dus als ik donderdag terug zou komen, zou er nog van alles gebeuren. Ik zou inhalen wat er woensdag is gebeurd in plaats van alleen maar in de zone te komen en te werken.

Toen we voor het hele bedrijf overschakelden naar vrijdag, ging het een beetje makkelijker. Wetende dat alle anderen uitgeschakeld waren en dat er geen beslissingen zouden worden genomen of dat mensen niet om mijn inbreng zouden vragen, maakte het heel gemakkelijk om gewoon uit te schakelen. Ik kwam terug op een maandagochtend met het gevoel alsof ik een week vrij had genomen, maar ik had eigenlijk niets gemist omdat iedereen vrij was.

Ik heb niet het gevoel dat ik probeer om vijf dagen werk in vier dagen gedaan te krijgen

We zijn er heel goed in om ervoor te zorgen dat mensen hun vierdaagse werkweek opnemen. Ik zou collega’s hebben die ervoor zorgden dat niemand het controleerde


slappe

en niemand commandeerde die dag codes. En je managers checkten in om er zeker van te zijn dat je die vrije tijd nam.

Vrijdag wordt geframed als een overloopdag. Als je het gevoel hebt dat je doordeweeks werd afgeleid of niet genoeg gedaan kreeg, of als je wat dingen wilde inhalen, zal niemand zeggen dat je die dag niet kunt werken. Maar er zullen geen vergaderingen of bredere bedrijfscommunicatie zijn. Ik heb op vrijdag niet gewerkt sinds we terug zijn van het nieuwe jaar – ik denk dat de laatste vrijdag dat ik werkte misschien in september was. Ik zie vrijdag als een vrije dag, maar ik zie het ook als een vangnet.

En ik merk dat ik later niet aan het werk ben. Ik dacht dat ik dat zou doen – dat was mijn eerste soort angst, zou ik later in het weekend, ‘s avonds, werken om die ontbrekende dag in te halen? Maar nu ben ik heel streng in het uitloggen om 18:00 uur

Ik mis het om meer tijd te hebben om met collega’s te kletsen

We hebben nu waarschijnlijk minder vergaderingen dan we een vijfdaagse werkweek hadden, ook al negeer je het feit dat het een dag minder is. Als die vier dagen nog steeds gevuld zijn met vergaderingen, wordt het moeilijk om het werk gedaan te krijgen.

Maar vóór de vierdaagse werkweek had ik wat meer informele, geïmproviseerde gesprekken met teamgenoten gehad – we hadden ook gewoon meer regelmatige, bedrijfsbrede vergaderingen. De cadans daarvan is afgenomen sinds de vierdaagse werkweek. Ik ben zeker nog steeds in de buurt van mensen en ontmoet mensen regelmatig genoeg, maar ik zou zeggen dat die bubbel waarschijnlijk een stuk kleiner is.

Dat is waarschijnlijk een van de dingen die ik meer mis van de vijfdaagse werkweek: bewust die tijd kunnen vrijmaken om met meer mensen in contact te komen en niet het gevoel te hebben dat het de productiviteit zou beïnvloeden.

Het zou een uitdaging zijn om terug te gaan naar een vijfdaagse werkweek

Ik ben echt gaan genieten van die extra dag. Als ik ooit Buffer zou verlaten om ergens anders heen te gaan, zou er iets heel, heel speciaals aan dat bedrijf moeten gebeuren om me vijf dagen te laten werken. Het zou heel moeilijk zijn om over te stappen – niet onmogelijk, maar het zou moeilijk zijn.

Burn-outgevoelens traden op als je overwerkt bent, je neemt niet genoeg pauzes, je zorgt niet voor jezelf, maar je hebt ook het gevoel: “Ik moet hier gewoon nog een uur insteken om daar bovenop.” Vooral als ingenieur merk je dat je uitdagingen aangaat en je verzandt in het uitzoeken: “Waarom werkt dit niet?” Of: “Waarom kan ik deze bug niet vinden?” Of: “Waarom kan ik dit niet oplossen?”

Het is niet zo dat dat nog steeds niet gebeurt, maar je merkt dat die antwoorden sneller komen omdat je meer uitgerust bent, je bent niet overwerkt, je hersenen werken beter en je bent gelukkiger. Mensen doen hun beste werk als ze gelukkig zijn.

Werk je een vierdaagse week en wil je jouw verhaal delen? E-mail Avery Hartmans op ahartmans@insider.com.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart