KSHMR: dansmuziek een menselijk tintje geven

Producer/DJ KSHMR onthult zijn tips om op synth gebaseerde muziek menselijk te laten klinken en ‘perfecte imperfecties’ te creëren, terwijl de nummers nog steeds enorm klinken.

Door David Ampong, Waves Audio

Niles Hollowell-Dhar, ook bekend als KSHMR, is de multi-platina producer achter enkele van de hardst aanslaande anthems van het afgelopen decennium. Hij heeft samengewerkt met Headhunterz, Tiësto, R3hab, DVBBS & Borgeous, Dimitri Vegas & Like Mike en nog veel meer, en creëerde enorme geluiden en enorme drops. Hier neemt hij ons mee in zijn unieke productietechnieken en -tactieken: blijkbaar draait het allemaal om subtiel zijn en een menselijke touch houden.

KSHMR, breng ons terug naar je vroege jaren. Wat leidde als kind tot je passie? Waarom wilde je een geïmproviseerde studio bouwen om je eigen muziek te maken?

Er was een moment in mijn jeugd dat mijn ouders uit elkaar gingen en ik mijn vader niet vaak zag. Ik was gewoon gefrustreerd in mijn leven, en de manier om dat eruit te krijgen was muziek. Ik heb ontdekt hoe ik moet opnemen met mijn computer. Ik leerde beats maken. Ik was toen zelfs aan het rappen, geloof het of niet. Het hele proces van het maken van een lied, het hebben van deze kunst en het aan mensen geven, werd belangrijk voor mij.

Je hebt een uniek erfgoed, gemengd Indiaas/Kashmiri. Hoe heeft de muziek die je opvoeding omringde invloed gehad op de muziek die je vandaag maakt?

Mijn vader kwam van India naar de VS en bracht zijn liefde voor klassieke Bollywood-films en de Beatles mee. Ik was daar als kind niet zo mee bezig. Maar toen ik opgroeide, begon ik mijn afkomst te waarderen en wat mij anders maakte. En ik begon deze rijkdom aan muziek en exotische instrumenten die we bij mij thuis hadden te omarmen en begon ze in mijn werk te gebruiken.

Ik groeide op in het noorden van Californië en ging naar dezelfde middelbare school als jongens als G-Eazy en The Pack. Alle kinderen op mijn school hielden van rap; dit was toen de Hyphy-beweging alles was – Keak da Sneak, E-40, Mistah FAB – zij waren het hoogtepunt. Ik heb ontdekt hoe ik moet opnemen met mijn computer en janky setup. Ik had deze plek bij mijn moeder thuis, en ik zou 15 dollar per uur vragen. opnemen en produceren voor iedereen die langskwam. Ik zou cd’s maken en die op school verkopen.

Met de mensen daar en het vragen van geld betekende dat ik het dope moest laten klinken. Ik moest snel zijn en snel indruk maken op mensen. Het voelde bijna als boksen. Je leert pas echt boksen als een man je begint te stoten. Dus voor mij was de hogedruksituatie een geweldige manier om te leren.

KSHMR live op Tomorrowland 2017

Enkele herkenbare eigenschappen in je geluid zijn de unieke articulaties, modulaties, pitch bends, drops… Voelt levend aan. Hoe bereik je deze geluiden?

Het is nuttig om te denken zoals een echte speler doet. Spelers gaan niet alleen van noot naar noot. Natuurlijk kun je alles perfect maken, gekwantiseerd naar raster. Maar echte spelers buigen. Tussendoor zijn er toedrachten, en dat maakt het echt – de onvolkomenheden.

Je moet creatieve manieren vinden om het te laten klinken alsof er een mens achter zit. En dat gaat in veel dansmuziek verloren. De synths hebben misschien geen moeite om naar de volgende noot te komen; ze duiken daar gewoon op – maar dat is niet wat mensen doen. Een echte menselijke speler moet een beetje worstelen tussen elke noot. Ik denk dat pitch-bending dat heel goed doet. Elke keer dat je het een beetje kunt belasten, raak je gewoon een menselijke snaar.

Het gaat mij om het wisselen van verschillende articulaties in de loop van een melodie. Als je heel precies bent, kun je een hoorn net zo laten klinken als het echte werk. Maar er is meer nodig dan alleen plug-and-play. Je moet het laten ademen zoals een echte speler erin zou ademen, in plaats van het zo groot mogelijk te maken. Het kost veel extra moeite om het goed te laten spelen en goed in een mix te laten zitten.

Tiësto & KSHMR ft. Vassy – “Geheimen”

Beschrijf uw workflow in de studio: wat is uw mentale proces bij het produceren, mixen en bewerken?

Het gaat erom iets zo snel mogelijk zo inspirerend mogelijk te laten klinken, om de vaart erin te houden. Je zou denken dat meer geavanceerde producenten oneindige parameters in hun tools zouden willen hebben. Maar in werkelijkheid zal ik iets gebruiken als Renaissance-compressor – Ik ben een grote fan van optische compressoren. Of dat of de Renaissance Vox comp – het heeft een manier om zang perfect in de mix te plaatsen zonder dat de compressie merkbaar of hard is. Heel transparant en glad. Ik gebruik het waarschijnlijk meer dan welke comp dan ook; Ik kan snel goede resultaten behalen en het in beweging houden.

Als ik op zoek ben naar een bepaald soort geluid, gaat het erom subtiel te zijn. De verdubbelaar plugin is een voorbeeld van hoe je zang breder kunt krijgen, maar toch subtiel kunt houden. Ik hou echt van dat choruseffect dat ik ervan krijg als ik iets wil verbreden, maar je kunt het afstemmen, je kunt de basisvorm van de Doubler’s EQ regelen, en je kunt het ook niet hard naar links en hard naar rechts pannen. Je kunt subtieler zijn. Ik denk dat dat het probleem is – vaak reiken we tot het uiterste, maar je komt er alleen maar mee in de problemen. Een zekere mate van schaalbaarheid is dus belangrijk.

Als producer klinken je tracks, zelfs met de subtiliteit die je beschrijft, zo enorm. Beschrijf uw beheer van het stereoveld in uw mixen.

Dat is grappig! Ik heb het gevoel dat ik het misbruik. Er is zeker veel beeldvorming gaande. Het stereoveld is eigenlijk een geval waarin ik echt extreme dingen ga doen. Net als bij een druppel, zou ik alle neveninformatie kunnen verwijderen bij het voorbijgaan van elke schop. Het is een LFO-effect, vergelijkbaar met sidechaining: je snijdt alle zij-informatie weg, dus de kick is mono.

Wat betreft het echt breed krijgen, is mijn nieuwe ding proberen het Haas-effect zoveel mogelijk te vermijden. In plaats van één geluid te nemen en het om je heen te plaatsen, probeer een veelheid aan geluiden te nemen en ze hun eigen positie te geven. Dat maakt het niet alleen interessanter, je krijgt ook een betere mix omdat je dingen niet uitfaseert: je hebt dingen die gelokaliseerd zijn.

ik gebruik de Lineaire fase multiband-compressor veel, omdat sommige van de andere multiband-compressoren faseringsproblemen introduceren, en de Linear MB niet. Ik gebruik het zodra ik bij de laatste mengstadia ben. Vaak laat ik het zeer lage en het hoge onaangetast. En dan, om een ​​helderder en zwaarder geluid te krijgen, mik ik daar een beetje in het midden – het is alsof ik het ‘smiley face’-principe benader, maar op een manier die subtractief is.

Een ander ding dat ik graag doe, is een geluid hebben dat geweldig klinkt in mono en het dan het stereoveld laten vullen met al het andere, zoals met een reverb of delay. Beginnen met geweldige monosignalen geeft me altijd de beste resultaten.

Je werkt samen met andere geweldige producers zoals Tiësto, R3HAB, Martin Garrix, Headhunterz, Diablo… Delen jullie patches of presets met elkaar?

Ja zeker. Ik bedoel, van wie kun je beter leren dan van de mensen naar wie je opkijkt? Headhunterz…wat een inspiratie qua productie. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik dingen heb gebruikt van liedjes die we samen hebben gedaan. Ik denk dat het een over het algemeen welwillende, vrij-liefhebbende scene is die we hier hebben met dansmuziek.

Headhunterz & KSHMR – “Dharma”

Er zijn er die wat machiavellistischer zijn en niet willen delen of ze zijn bang dat hun troon zal worden toegeëigend omdat ze je een bepaald kick-sample hebben gegeven. Maar de meeste mensen delen graag. En de meeste mensen die een carrière hebben gehad en genieten van een gevoel van identiteit en aanwezigheid, weten dat je hen niet kunt zijn alleen omdat je hun geluiden hebt.

Het doel is om magie te produceren in de studio. We worden wakker, produceren, slapen en herhalen… Nu zeg je dat je per ongeluk een MIDI-sequence in het verkeerde spoor hebt gesleept en een hit hebt gemaakt! Maar je levert consistent, dus wat is je geheim?

Niet alle ongelukken zijn magie, maar voor mij is de meeste magie een ongeluk. Weet je, het voelt nooit als magie voor jou als je er uren aan hebt gewerkt.

Tot op de dag van vandaag waren mijn beste dingen altijd een fout die cool klonk. Ik denk dat ik gewoon doe wat ik vanaf het begin deed. Ken je de uitdrukking: ‘Gauw kauwgom tegen de muur gooien en kijken wat er blijft plakken’? Tot op de dag van vandaag gooi ik een hoop ideeën tegen een muur en kijk wat er blijft hangen. Na jaren van produceren, leren en experimenteren, ben ik gewoon een betere werper geworden.

Far East Movement ft. The Cataracs – “Like a G6”

Hoe zit het met het creëren van pakkende melodieën?

Ik denk dat niemand weet hoe dat komt. Er zijn natuurlijk concepten als symmetrie, memorabiliteit en harmonische waarneming. Maar de waarheid is dat ik me concentreer op het verrassen van mezelf. Ik probeer mezelf te verrassen door hier een raar briefje te plaatsen, een raar briefje daar, kijken wat er gebeurt.

Hoe zou je de KSHMR touch aan remixen omschrijven? Hoe roep je je persoonlijke touch op?

Ik probeer het meestal te geven wat het nog niet heeft. Alsof het iets groots is, probeer ik het donkerder te maken. Als het organisch is, probeer ik het meer synthetisch te maken, en vice versa. Ik hou ervan om dingen donkerder te maken, akkoorden te gebruiken die een beetje dreigender zijn. Ik probeer tracks iets te geven wat ze nog niet hebben. Ik denk dat dat de beste manier is om erover na te denken. Remixen is een leuke kans om de advocaat van de duivel te spelen wat betreft de productiekeuzes.

Avicii – “Voor een betere dag” (KSHMR Remix)

Moet iemand goed thuis zijn in muziektheorie en synthese om een ​​effectieve of goede producer te zijn?

Weet je nog dat ik het had over dingen tegen de muur gooien? Een manier om een ​​betere werper te worden, is door patronen op te merken. Het kan lang duren voordat je merkt welke patronen goed zijn. Of het kan minder tijd kosten als u gewoon gaat zitten en probeert te begrijpen wat u aan het doen bent.

Nu kun je nog steeds geweldig worden als je de theorie niet oppikt; uiteindelijk ga je het leren. Je komt tot dezelfde conclusies als de mensen die het boek hebben geschreven. Je hebt het boek alleen niet gelezen, dus het kan tien keer langer duren. Ik zou graag denken dat ik wat muziektheorie heb. ik ben niet de meest goed thuis. Maar ik heb genoeg om me uit lastige situaties te redden.

Maar aan het eind van de dag, als je geen nummer kunt maken met alleen een piano en melodie – als je alle toeters en bellen nodig hebt om een ​​nummer te maken, ben je in mijn boek niet echt een producer. Man, ik klonk net als een oude man daar, het is eng!

De toekomst van muziektechnologie, EDM en digitale muziekproductie – Waar gaat het naartoe? Waar denk je dat we morgen zijn?

Deze hele term ‘EDM’ is voor mij echt naïef. Zo wordt nu muziek gemaakt. Je hebt hiphopmuziek, maar het heet nu trap. Je hebt popmuziek, maar het heet nu progressieve house… enzovoort. EDM in een eigen categorie plaatsen omdat het met een computer is gemaakt, klopt niet. Voor iedereen die denkt dat het een genre is, denk ik dat die lijn zal vervagen. Ik vind het kortzichtig om muziek gemaakt met een computer als een genre te beschouwen. Bij de volgende generatie denk ik niet dat er zo’n vraag zal zijn. Alle muziek zal elektronische muziek zijn.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart