Matt Redman Live mixen op de eMotion LV1-console

Ontdek hoe FOH-ingenieur Stephen Bailey de Grammy-winnende christelijke muziekartiest Matt Redman op tournee mixt, en waarom hij ervoor koos eMotion LV1 als zijn live-console.

Na bijna tien jaar in de live-geluidsindustrie te hebben gewerkt, heb ik vaak meegemaakt dat ik samenwerkte met iemand die twee keer zo oud was als ik. Math zegt dat die persoon ook twee tot drie keer zoveel ervaring moet hebben als ik, wat me doet beseffen dat er een enorme hoeveelheid is die ik niet weet.

In mijn relatief korte tijd heb ik echter trends, producten en merken zien komen en gaan, en zoals in elk ander facet van het leven zijn er maar weinig succesvolle producten en merken die op de lange termijn blijven bestaan. Noem het een speciaal onderscheidingsvermogen of gewoon gezond verstand, het is voor mij meestal vrij duidelijk welke fabrikanten gewoon proberen de concurrentie te verslaan, en die een langetermijnbenadering van het grote geheel hanteren bij ontwikkeling en de echte verhuizers en shakers zijn van de industrie. Ook al ben ik pas 10 jaar, ik kan je zonder twijfel vertellen dat Waves een van de laatste is. Sinds ongeveer 2005, toen live-technici niet langer beperkt waren tot de kanaalstrip van hun console en de mogelijkheid kregen om studio-plug-ins in hun shows te gebruiken, is het marktaandeel van Waves opmerkelijk stabiel gestegen. Afgaande op hun prevalentie in de industrie van vandaag en de producten die ze speciaal voor live geluid ontwikkelen en uitbrengen, lijdt het geen twijfel dat Waves hier zal blijven.

Eerste indruk

Ik moet zeggen dat toen Waves voor het eerst de eMotion LV1-softwaremixer Ik vond het interessant, maar niet per se op een goede of een slechte manier. Het was een live geluidsconsole, draaiend op een Windows- of Mac-computer, samen met enkele I/O-boxen. Het was niet meteen aantrekkelijk voor iemand zoals ik, die gewend was alles in één ‘doos’ te hebben, met veel mooie lampjes en knoppen en XLR-aansluitingen op het apparaat.

Maar toen nam ik de LV1 mee op tournee.

De eerste keer dat ik een volledig LV1-systeem kreeg, had ik het allemaal op mijn bureau liggen en kwam vrij snel tot een wereldschokkende conclusie: qua componenten is dit absoluut niet anders dan elke andere digitale live-geluidsconsole op de markt. Stukje bij beetje ging ik er doorheen… ‘OK, dus de pc hier draait een mixertoepassing, die op zijn beurt een DSP dat spreekt tot audio I/O-hardware, die de audio fysiek in en uit het systeem brengt.’ Het enige verschil is dat het niet allemaal in één doos zit met faders en knoppen erop! Ik dacht dat ik mijn eigen zaak voor dit alles kon maken en het allemaal op een rijtje kon zetten. Dus ik deed! Ik heb nu de hele console met 12 microfoonvoorversterkers, 6 analoge uitgangen en een netwerkschakelaar, allemaal aangesloten en gemonteerd in één 3U Hardigg-schokrek, waarbij de hele behuizing licht genoeg is om hem in een vliegtuig te kunnen controleren.

Nadat ik de behuizing had gebouwd en dat allemaal had geregeld, moest ik nu het ‘oppervlak’ van mijn console uitzoeken. Ik kreeg de kans om dit in twee verschillende perspectieven te bekijken… de eerste was ‘Waar is mijn grote comfortabele bedieningsoppervlak?!’, de tweede: ‘Het is verbazingwekkend dat ik letterlijk elk oppervlak kan ontwerpen en bouwen dat ik wil met hi-res touchscreens, tactiele bedieningsvlakken of beide!’

“Mengen was moeiteloos en mooi”

Na wat eerdere niet-tourervaring met de LV1 te hebben gehad, realiseerde ik me dat deze was geoptimaliseerd om te werken met een aanraakscherm. Met de console-applicatie die op elke pc of Mac draait, kun je de hele dag met toetsenbord en muis werken; dit zou echter niet goed werken als je in het heetst van een live-productie bent en je snel over de console moet bewegen. De ontwikkelaars van Waves zorgden ervoor dat alle bewerkingen en workflow van de console, inclusief het gebruik van faders op het aanraakscherm, zodanig zouden werken dat een heel optreden gemakkelijk mogelijk zou zijn met slechts één aanraakscherm. U kunt bijvoorbeeld maximaal 10 faders tegelijk aanraken en aanpassen, en zolang u uw vingers niet van het schermoppervlak optilt, kunt u alle dempingen, panning, plug-ins en routeringstoewijzingen doorlopen, en het zal nog steeds alleen de faders die aanvankelijk werden aangeraakt te bedienen, totdat het contact met het scherm wordt verbroken. De eerste keer dat ik de touchscreen-faders met de LV1 gebruikte, dacht ik bij mezelf: ‘Wauw, dit werkt veel beter dan ik had gedacht.’ Toen ik de faders van het aanraakscherm gebruikte op een computer met een i7 en SSD, kon ik niet geloven hoe soepel en vloeiend alles was! Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar mixen op glas was moeiteloos en mooi.

Toen ik besloot om de LV1 mee te nemen voor FOH op een tour met Matt Redman en het goed te proberen, stemde onze monitortechnicus Josef Mirakovits ermee in om er ook een uit te halen. Een van de vele geweldige dingen van de Waves LV1 is dat de software platformonafhankelijk is, dus het bouwen van een bestand op een Mac en het laden op een pc of vice versa is geen probleem. We hebben allebei onze showbestanden gemaakt voor de run op onze Macs, en aangezien er geen hardware nodig is om de software te laten draaien, kreeg ik veel van dit gedaan in het vliegtuig dat op weg was naar de voorbereiding van de tour. Uiteindelijk hebben we de bestanden in de Windows-gebaseerde LV1-consoles geladen die we gebruikten en hebben we alles opgestart. Wetende wat de band graag zou horen, had Josef zijn hele bestand al voorgemixt en had ik al mijn plug-in-presets geladen voor de Redman-jongens die ik had gemaakt in Waves MultiRack op andere consoleplatforms. We waren allebei ruim over de helft voordat we audio hoorden, wat ons natuurlijk een goed startpunt gaf.

Onze consoleconfiguratie

Elk van onze LV1-consoles bestond uit twee 23-inch aanraakschermen, een i7-pc met Windows 10, een SoundGrid Extreme-server en een netwerk switch gebruikt voor het toevoegen van andere SoundGrid-apparaten. Bij FOH had ik ook een redundante SoundGrid-server die het meteen zou overnemen als er iets met de primaire server zou gebeuren. Zowel FOH als monitoren hadden een 12×6 lokale I/O plus een 48×24 stage rack die we deelden met behulp van een MADI-split. Josef had voorversterkercontrole bij monitoren en ik kreeg een directe patch van het podiumrek en gebruikte digitale trim om alles te compenseren dat aan mijn kant nodig was.

Wat ons consolesysteem betreft, bestond het inladen elke dag uit het verwijderen van de deksels van de rekken, het aansluiten van de stroom en het aansluiten van zes netwerk kabels (met een betere planning had dit gemakkelijk kunnen worden teruggebracht tot slechts twee kabels!) inclusief het lopen van de lange 300′-kabel van het podium naar FOH. Het opzetten van onze audioconsole zou niet meer dan 10 minuten duren, en aangezien we geen grote zware bureaus hadden om een ​​fooi te geven, konden we onze systemen gemakkelijk zelf opzetten, wat veel handiger was dan ik dacht dat het zou zijn.

Voor al onze audio-I/O gebruikten we de DiGiGrid IOX units die elk 12 microfoon pre’s en 6 line outs hebben in een enkele rack space unit. Het hebben van Waves floating point processing door het hele audiosysteem staat gelijk aan een zeer puur geluid met een absoluut enorme hoeveelheid headroom.

Plug-ins uitvoeren op de LV1

De console-applicatie zelf is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk, en ook uitzonderlijk krachtig. Je hebt dat waarschijnlijk al eerder gehoord of gelezen over veel verschillende producten, maar ik zeg het zoals het is. U kunt alle audio van elke invoerbron, hetzij hardwarematig of digitaal, naar elke willekeurige plaats in de console, overal op het netwerk of elke poort van elk uitvoerapparaat leiden met veel verschillende opties om dit te doen: met plug-inverwerking, zonder plug-inverwerking, pre-fade , post-fade en zelfs post-pan.

De LV1-console wordt geleverd met een meer dan standaard kanaalstrip die je filters, EQ, compressie, expansie/gating, nivellering, de-essing en begrenzing op elk kanaal geeft; maar dit is ontworpen door Waves, natuurlijk is de hele console gebouwd rond plug-ins. Elk pad op de console geeft je 8 slots om alle SoundGrid-compatibele plug-ins toe te voegen die je wilt. Als je de Waves wilt gebruiken SSL E of G-kanaal strip op je drums en de Waves-API modellen op uw gitaren – eenvoudig. Verander je van gedachten en wil je ze terugdraaien? Geen probleem. U kunt de plug-ins slepen en neerzetten om de verwerkingsvolgorde te wijzigen en zelfs plug-ins van kanaal naar kanaal over het scherm verplaatsen. Ook, aangezien eMotion LV1 is SoundGrid-gebaseerd, kon ik naast mijn Waves-verwerking een aantal SoundGrid-compatibele Flux- en Plugin Alliance-tools gebruiken.

SoundGrid is de ruggengraat

Omdat SoundGrid de ruggengraat is van LV1-systemen, zijn er een paar grote voordelen. Ten eerste is de systeemlatentie-roundtrip met de meeste plug-inverwerking slechts 800 microseconden! Op monitoren en met IEM’s vertaalt dit zich in een zeer dichtbij en realistisch geluid, met name voor zang en drummers. Bij FOH vertaalt dit zich in een zeer direct geluid. Aan de voorkant kan deze directheid erg ‘in your face’ en agressief zijn, of meer ingetogen gemengd om een ​​optreden intiem en persoonlijk te laten voelen omdat het zo dichtbij lijkt. Het is moeilijk om deze sonische eigenschap van LV1 te kwantificeren – horen is geloven.

Met SoundGrid zijn we ook in staat om elke computer als audioapparaat toe te voegen en tot 128 kanalen van 96k audio heen en weer te sturen, simpelweg door hem ergens op het netwerk aan te sluiten met een enkele netwerkkabel. Ik gebruikte een computer bij FOH voor walk-in muziek van iTunes, voor multitrack-opname van de hele show, en ook voor het afspelen van virtuele soundcheck – allemaal via één verbinding. Hetzelfde geldt voor podiumcomputers met Ableton en MainStage… geen DI-boxen, audio-interfaces, onnodige DA > AD-conversies en latentie meer. Nu zijn het 128 audiokanalen per computer via één netwerkkabel. De dagen van rondhangen met luidruchtige DI-boxen, slechte patch-slangen en stuurprogramma’s voor willekeurige audio-interfaces zijn voorbij!

“Het beste geluid dat ik heb gehoord van een console”

Dus de tour verliep zonder problemen, de uitrusting was extreem solide en we waren uiteindelijk allemaal erg blij. We hadden tijdens die run een geweldig klinkende PA bij ons en ik was echt in staat om te vertellen hoe goed de LV1 klonk. Het was enorm. Misschien waren het de plug-ins, misschien was het de interne architectuur van de mixer en de sommatie, of misschien waren het alle factoren gecombineerd! Het kan me niet echt schelen, maar ik ben blij om iemand in de ogen te kijken en hen te vertellen dat dit sonisch het beste geluid was dat ik ooit uit een geluidsconsole heb horen komen. Dit maakte het mixen ook leuk voor mij. Omdat alles in de LV1-console in de tijd is afgestemd op de sample, hoeft u zich nergens zorgen over te maken … u hoeft alleen maar te mixen en het goed te laten klinken! Als ik de onaantastbare sonics meereken met de prijs, de flexibiliteit en de draagbaarheid van het systeem, zou het voor mij nu onlogisch lijken om iets anders mee op tournee te nemen.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart