Noel Gallagher’s High Flying Birds mixen

Emre Ramazanoglu (David Holmes, Carly Rae Jepsen, Lily Allen) breekt drummen, engineering en Noel Gallagher’s High Flying Birds naar de experimentele rand van muziekproductie voor het maken van Wie heeft de maan gebouwd?.

Log in om Emre’s persoonlijke voorinstellingen voor Abbey Road Plates, Abbey Road Vinyl, C1 Compressor, C6 Multiband Compressor en Kramer Master Tape-plug-ins te downloaden.

Door David Ampong, Waves Audio

Drummer, producer en muzikale renaissanceman Emre Ramazanolgu is geen onbekende in het maken van hits. Of het nu gaat om songwriting voor Sia en Lily Allen, drummen en programmeren voor William Orbit en Duffy, of mixen en engineering voor The Prodigy, Tricky en nu Noel Gallagher, Emre heeft samengewerkt met enkele van de grootste sterren uit de muziekindustrie. We kregen de kans om met Emre te zitten en te leren hoe hij en producer David Holmes Noel Gallagher zover kregen om nieuwe sonische gebieden te verkennen tijdens een psychedelische, multi-genre reis naar de maan.

Begonnen als drummer & programmeur, hoe werd je een mixing engineer?

Ik ben begonnen met mixen tijdens het drummen en programmeren voor de bands waar ik vroeger mee speelde. Een paar mixen zouden in mijn handen belanden, en ik zou ze mee naar huis nemen. Ik had toen een Digi 001 en sindsdien ben ik echt aan het mixen. Maar ik kreeg inzicht in het proces van engineering toen ik de kans kreeg om voor producer Jim Abbiss te werken, [Adele, Sneaker Pimps, Artic Monkeys]. In die tijd was ik nog drummer en programmeur. Ik had mijn oren en ogen de hele tijd wijd open en keek naar alles. Ik kon in de studio zijn rond Jim en een aantal echt geweldige mensen die daar kwamen werken. Ik heb veel kennis opgedaan door met Jim om te gaan – het was een geweldige leerervaring.

Ik werd sterker als ingenieur, bleef drummen en liedjes schrijven, en zo ging ik door met het werken met andere mensen en het opbouwen van meer contacten. Door veel verschillende dingen te kunnen doen: sessiedrummer, programmeur, techniek, songwriting en productie, kreeg ik meer kansen met andere mensen – een briljante pasvorm voor de manier waarop dingen gebeurden in de muziekwereld. Je kunt niet meer maar één ding meer doen, toch?

Noel Gallagher’s hoogvliegende vogels – “Fort Knox”

Je nam het album mee op een experimentele, maar opwindende psychedelische afwijking van Noels eerdere werk. Hoe heb je alle muziekstijlen en verschillende genres door elkaar gehaald op Wie heeft de maan gebouwd??

Nou, David [producer David Holmes] begon eigenlijk helemaal opnieuw aan het album te werken met Noel in Belfast lang voordat ik erbij betrokken raakte. Hij dwong Noel echt om buiten zijn comfortzone te treden en een nieuwe aanpak te verkennen. Een van de dingen die hij met Noel deed was, ze zouden gewoon zitten, allerlei verschillende, zeldzame en obscure platen draaien en deze lange gesprekken over muziek voeren. David, Noel en ik hebben allemaal dezelfde muzieksmaak. We hebben allemaal een heel, heel vergelijkbare smaak en we houden allemaal van veel verschillende dingen.

We waren ook constant bezig met het maken van echt coole, zeldzame dingen. Het was geweldig. Er zijn zware experimentele, psych-rock invloeden; een Roxy Music-achtig geluid. Dan heb je krautrock-invloeden: bands als Can, vermengd met Madchester-geluiden uit de jaren 80, begin jaren 90 die afkomstig zijn van bands als Inspiral Carpets, The Happy Mondays of The Stone Roses. Gitaren vermengd met drumbreaks, wat typisch werd voor het Madchester-geluid. Het klinkt niet als iets wat Noel en de band eerder deden, en ik vind het geweldig.

Het eerste nummer, ‘Fort Knox’, is eigenlijk geïnspireerd op ‘Power’ van Kanye West – een persoonlijke favoriet van Noel. Tijdens het doornemen van het eerste schrijven, Noel en David [Holmes] gingen voor dat soort grote, gedurfde, bijna schreeuwende, zingende soort vocaal geluid – en dat is zeker ook waar we sonisch voor gingen.

Emre Ramazanoglu

Als uitvoerend drummer en engineer op dit album: Hoe heb je de enorme drumgeluiden opgenomen, gemixt en in elkaar gezet?

Op de nummers die ik drumde en mixte, [“Fort Knox,” “Holy Mountain,” “It’s A Beautiful World,”] Ik bereikte die geluiden door live opnames op te nemen, veel opnieuw te versterken, bandverzadiging en parallelle verwerking. “Fort Knox” was best cool. Alle drumuitvoeringen op het album zijn eigenlijk live, niet-gequantiseerde takes die ik terugging en herschikte. Het was echt belangrijk voor ons om zoveel mogelijk rauwe, menselijke energie en gevoel te behouden.

Ook heel veel lagen. Ik heb veel van het geluid van de daadwerkelijke PA in de kamer vastgelegd; er was een beetje versterking, en toen mixte ik dat terug in alle kamermicrofoons. De mix op de drums is bijvoorbeeld een combinatie van contactmicrofoons op de kick, snare en toms. Ik gebruikte ook drumtriggers en versterkte die signalen door allerlei verschillende vintage buizenversterkers: buizen, buizen en nog eens buizen! Ik zou een snare opnieuw versterken door zoiets als een oude Selmer-versterker om dat duidelijke knapperige geluid te krijgen, en dan naar een veergalm. Of ik zou de kick-trigger door een aparte versterker sturen naar een andere reverb of een ruimtevertraging, waardoor de kamermicrofoons dit gewelfde geluid krijgen.

Ik heb de neiging om extreme bewerkingen op individuele drumcomponenten zelf uit te voeren voordat ze zelfs maar bij de drumbus komen. Er zijn ook twee parallelle compressiestadia voor dit proces. Ik stuur die naar een andere drumbus waar ik een plaatgalm zoals de . zal toevoegen Abbey Road-borden, waardoor een soort luid, spetterend geluid ontstaat. Dus al deze lagen zijn echt met elkaar vermengd. Ik kleur graag veel verschillende plekken met de sonics. Ik gebruik veel lagen om het die soort opwindende, enigszins knoestige, volledige energie te geven.

Noel Gallagher’s hoogvliegende vogels – “Heilige Berg”

Er is een edgy, psychedelische vaagheid door het hele album. Hoe kreeg je op ‘Holy Mountain’ bijvoorbeeld dat lo-fi-geluid in een hifi-mix?

Ja “Holy Mountain” was behoorlijk groot – veel tracks – met veel van de elementen in mono, dus het was enorm moeilijk om het allemaal goed te laten passen. Maar gelukkig heb ik de neiging om dingen heel snel te doen als ik aan het mixen ben. Dus ik breng een sessie van 150 tracks terug naar 30 of 40 tracks. Mijn brein kan niet omgaan met 150 live-tracks. Vasthouden aan al die tracks is vergelijkbaar met parachutespringen [laughs]; bam, bam, bam, print, print, print: ga, ga, ga! [laughs]. Maar, ik bedoel, ik heb alleen mezelf de schuld van dit album omdat ik het ook vrijwel heb gevolgd.

Ik zal parallel comprimeren in elke afzonderlijke fase. Er is nogal wat Kramer-tape gebruikt op het album. Ik hou van echt snelle, verzadigende bandsnelheid met wow en flutter – daar is het geweldig voor. En dan nog een niveau van parallelle compressie op de drumbus met tapeverzadiging om het uit te breken, met behulp van een andere plug-in zoals Abbey Road Vinyl. Ik ga graag voor een geluid met een warme uitbarsting van gedreven verzadiging; niets anders lijkt het zo goed te doen als dat.

Ik heb de meeste kanalen naar bussen gestuurd, waar ik vaak behoorlijk agressief word met parallelle en zijketencompressie, en dan wat zeer onmiddellijke met tape verzadigde compressie op de eigenlijke bussen zelf.

Voor extra dynamische controle gebruik ik een zijketencompressor zoals de C1 Compressor als toonvormer en dan gewoon een klein beetje inbellen, want een beetje is veel met die plug-in. Tegelijkertijd kan ik best veel tijdelijke informatie bewaren.

Om dat mooie, dikke deel voor Noel’s stem te krijgen, wanneer hij zijn zang echt aan het versnipperen is, was zijketencompressie geweldig. ik gebruikte de C6 Multiband-compressor voor het vangen en avondje uit. Of in een ander geval, als de dingen te hard worden in het 2k- of 3 kHz-gebied, of op luide lettergrepen, zet ik de C6-zijketen gewoon op die frequentie en strijk ik het glad. Het slaat en grijpt en vergrendelt en doet het juiste – het is een geweldige splitband-compressor.

Het was eigenlijk een vrij ingewikkeld scenario: meerdere mixbussen, lagen van dingen die met parallelle compressie werden uitgevoerd, verschillende saturators op verschillende manieren raken. We hebben lagen en lagen van verzadiging gedaan. Abbey Road Vinyl doet behoorlijk wat werk aan dit album als verzadiger, dus alles wordt op een oude, overstuurde manier afgerond. Ik gebruik een ton, vooral op de mixbus. Het is absoluut geweldig om meteen terug te gaan naar een retro-geluid. Het is ongeloofelijk.

We waren erg voorzichtig met het onduidelijk maken van dingen, zodat we de duidelijkheid niet zouden verliezen. Daardoor hebben we een geluid bereikt dat Noel erg leuk vond. Het is eigenlijk allemaal gebaseerd op een fuzz-gitaar, wat moeilijk is om echt duidelijk naar voren te halen als het belangrijkste. Maar het is als één groot fuzz-gitaargeluid waar we soms voor gingen.

The Chewing Gum Kid – “Ijs”

En toen werkte producer David Holmes, die ook DJ en krattengraver is, samen met Noel aan ‘Holy Mountain’ om een ​​sample van een tin whistle op te nemen van een bubblegumpop-plaat uit de late jaren 60. Hij geeft zijn draai aan de productie; de sfeer halen uit zeldzame en obscure muziek; Ik draaide het net zo lang tot het goed in de mix aanvoelde. [laughs]

“It’s A Beautiful World” klinkt als een monsterlijke drumbreak! Hoe heb je een echte kit laten klinken als een vintage break?

Dat drumgeluid was vrijwel op de dag van de sessie gedaan en bleef gewoon in de mix. Noel had alle gitaren en een riff daarop al neergelegd in een eerdere sessie met David [Holmes]. Ik kroop achter de drums. David zette een klik op en zei: ‘Speel als een soort van Can.‘ Dus ik zei oké, en we legden de drumpartijen neer. Ik heb het snaregeluid van dat nummer gemixt met voornamelijk de contactmicrofoons op de toms, met wat serieuze parallelle verwerking, en natuurlijk met tapeverzadiging op de drumbus om een ​​briljant en gedurfd geluid te krijgen dat ik echt leuk vond – dat enigszins Kan, krautrock experimenteel geluid.

Kan – “Vitamine C”

Nogmaals, alles wordt live gespeeld. Ik heb toen nog een overdub gemaakt van hi-hats, bekkendempers en zo. Anders dan dat, is het gewoon dat soort take, en dan hebben we dat bewerkt. Om de drums een beetje meer breakbeat-achtig te maken, hebben we het live-gebeuren behouden – het originele geluid behouden, maar nog pittiger gemaakt door de goede plekken van alle compressoren te raken, ze te duwen totdat het mij en Noel beviel zoals we wilden.

Noel Gallagher’s High Flying Birds – “It’s A Beautiful World”

Dus wanneer is de adelaar op de mix geland? Wanneer is het echt klaar?

Ik denk echt op een grof niveau, als niets me irriteert in de mix, dan ben ik klaar. Ik weet dat ik de sonics naar vrijwel elke plek kan duwen waar ik maar wil, terwijl ik aan het mixen ben. Afhankelijk van de muziekstijl, vraag ik mezelf dingen af ​​als: is de sfeer gewoon perfect de hele weg? Voelt het de hele weg geweldig?
Ik neem veel pauzes. Dus ik heb de neiging om altijd terug te komen op de mix, constant. Ik bedoel, er zijn een aantal dingen waar ik me op kan focussen, zoals zang. Anders kom ik altijd terug. Mijn advies is om wat tijd vrij te nemen van de mix, het te laten staan, maar er steeds weer op terug te komen, zodat je het altijd fris hoort. Jezelf twaalf, dertien uur martelen voor de monitoren helpt niet echt. Het draait allemaal om terugkomen.

Emre Ramazanoglu

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart