Muziek produceren met focus… | Golven

2x Grammy-winnende producer en mix engineer Focus… (Dr. Dre, Kendrick Lamar, Eminem) deelt zijn persoonlijke productietips en de top 5 kwaliteiten die elke succesvolle producer moet hebben.

Door David Ampong, Waves Audio

Sinds de eerste ondertekening bij Dr. Dre’s Aftermath Entertainment-label in 2001, heeft Bernard Edwards Jr., ook bekend als Focus…, grote nummers geproduceerd met 50 Cent, Snoop Dogg, Ice Cube, Busta Rhymes, Beyoncé, Christina Aguilera, Lil Wayne en andere hippe hop- en r&b-legendes. In 2015 werkte hij samen met Dr. Dre aan de veelgeprezen Compton album, op tracks met Kendrick Lamar, Eminem en meer.

We spraken met Focus… om meer te weten te komen over zijn workflow en waar hij inspiratie opdoet voor nieuwe geluiden. Lees verder om zijn overzicht te zien van de kwaliteiten die elke producer zou moeten hebben – en scroll helemaal naar beneden om zijn persoonlijke presets voor twee go-to Waves-plug-ins te downloaden.

1. Visie…

Waar doe je tegenwoordig het meeste van je werk? Thuis? In de studio? Kun je ons iets vertellen over je setup?

Ik werk voornamelijk vanuit mijn thuisstudio. Ik draai een Mac Mini en werk in Logic. Als ik enige vorm van mixen doe, heb ik mijn Pro Tools-rig. Ik heb dat in mijn laptop gezet zodat ik overal kan mixen. Voor plug-ins zijn enkele van mijn favorieten SoundShifter voor pitchwerk, vocale ruiter, en ook Renaissance Vox die ik vaak op drums gebruik. Ik heb ze allemaal gebruikt op Dr. Dre’s Compton projecteren.

Wat is uw benadering van produceren? Begin je met een beat? Begin je met een melodie, of ga je experimenteren met verschillende klanken?

Ik begin zelden eerst met drums. Ik ben een akkoordenfanaat. Ik ben dol op akkoorden. Ik hou van texturen. Soms begin ik met het aanzetten van de machines, en het uitproberen van plug-ins terwijl ik alleen maar door geluiden blader, in een poging iets te vinden dat me opvalt. De toonhoogte van de melodie is belangrijk voor mij. Ik zet mijn hoofdidee altijd neer met de SoundShifter plug-in op de hoofduitvoer om te zien waar het nummer het beste aanvoelt. Toen ik bijvoorbeeld “Deep Water” deed voor Kendrick Lamar met Dr. Dre op de Compton album, heeft Soundshifter de melodie echt geholpen om zijn ware zak te vinden.

Ik probeer te beginnen met een beweging, ik zou kunnen beginnen met een idee van enkele akkoorden of geluiden – wat dan ook. En dan bouw ik van daaruit verder. Ik bouw graag van boven naar beneden.

En wat doe je als je op de beat bent?

ik gebruik graag de Renaissance Vox poort op al mijn drums voor articulatie. De poort is vergevingsgezind en helpt als je het meeste uit je kicks en snares wilt halen. Maar ik verander mijn instellingen elke keer om de geluiden divers te houden.

Ik heb ook net dat tijdelijke gewricht gekregen, Smack Attack. Ik vind het leuk. Ik hou van de articulatie die het aan de drums geeft.

In termen van visionair zijn, wie zijn je top vijf platenproducenten aller tijden?

Niet noodzakelijk in deze volgorde: Prince, Stevie Wonder, Quincy Jones, en dan DJ Premier en Dr. Dre. Mensen die hun huiswerk maken, weten dat Stevie niet alleen de meeste instrumenten bespeelde, alles schreef, maar ook zelf produceerde – een allesomvattende meester.

Is er volgens jou een verschil tussen een producer en een beatmaker? Hoe definieer je een echte producer? Moet je een instrument kunnen bespelen?

Voor sommige mensen is de drumprogrammeur, de persoon die de beat heeft gemaakt, de producer. Vroeger was het anders. Vroeger, Berry Gordy [or] Quincy Jones zou andere mensen faciliteren bij het maken van de muziek. Er was een kerngroep van muzikanten die de muziek daadwerkelijk maakten, maar de producer was degene die alles in elkaar zette.

Maar zelfs vandaag de dag denk ik dat een echte producer de persoon is die de visie heeft, die het project of de compositie van begin tot eind kan zien. Als je instrumenten kunt bespelen, is dat een pluspunt, maar ik denk niet dat het een onderdeel hoeft te zijn van het zijn van een producer. U moet weten hoe u het product van begin tot eind met uitmuntendheid kunt bereiken. Of het nu gaat om het stapelen van akkoorden, het neerleggen van beats, baslijnen, synths-leads of gewoon zoete ruis. Er is visie voor nodig om dit te ontwikkelen, samen te stellen en aan de massa te leveren. En dan is er vastberadenheid nodig om de muzikale visie tot leven te brengen.

2. Inspiratie…

Welk advies zou je geven aan aspirant- en opkomende producers die inspiratie zoeken?

Als je ‘fast food’ maakt, zal het je honger maar zo lang ondersteunen. Zoveel mensen doen het voor het snelle geld, de bekendheid, de hemelvaart naar roem, in plaats van ‘slow-cooked meal’ te creëren voor creatieve consumptie.

Ik wil een van die mensen zijn die wordt genoemd bij de producenten die ‘slow-cooked maaltijden’ creëerden, zoals Quincy Jones. Hij was 50 jaar oud toen hij hielp creëren Thriller. Als ik op 50 ben Thriller, dan heb ik mijn werk gedaan en kan ik gracieus buigen.

Maar waar ga je heen voor dat soort inspiratie?

Probeer je in andere genres te wagen – misschien leer je iets nieuws. Zoveel mensen vinden het ‘geen hiphop’ om naar country-, of klassieke of rockmuziek te luisteren. Maar als je naar veel van je favoriete hiphopplaten luistert, dan hebben ze die enorme, anthemische rockelementen… alsof het progrock is, maar dan met hiphop eromheen.

Wat doe je als je ooit ideeën tekort komt? Weet jij een remedie voor een producer’s block?

Persoonlijk geloof ik niet in creatieve blokkades. Het is onze taak als creatievelingen om te creëren. Als je vastzit, doe dan iets creatiefs anders dan muziek. Zoek iets dat de grenzen van je geest op een creatieve manier gaat verleggen. En dan, als je je eenmaal omdraait en je dat hebt uitgeput, ga je terug naar de muziek.

3. Contacten en samenwerking…

Wat was het aan jou als muziekproducent dat de aandacht trok van Dr. Dre? Wat was dat nummer dat je ertoe bracht om op dat niveau te werken?

Ik denk niet dat het een nummer was dat ik hem gaf. Hij hoorde een producer een heleboel nummers doen, maar geen van hen klonk hetzelfde. Ik denk dat hij aan het eind van de dag gewoon open stond om met iemand samen te werken die anders was, weet je?

Ja, zoals je werk elektronische elementen combineert met organische instrumentatie. Bijvoorbeeld op je eerdere werk: “Riding High” – die doordringende diepe bassynths, vermengd met de staccato-toetsen en strijkers.

Ja, of op [The Game’s] “Waar ik vandaan kom” Ik gebruikte tokkelende gitaren en een Hammond-orgel bovenop MPC-drums en een eenvoudig snaarvoorbeeld. Of op de Compton album, “One Shot, One Kill” – elektrische gitaarsamples over Trevor’s organische drumbenadering …

Dr. Dre ft. Eminem – “Medicine Man”

https://www.youtube.com/watch?v=b7aIeXMjuRQ

Of “Medicine Man” – de intro, die bass glide, die weelderige zang van Candice Pillay. Toetsen, strijkers, Anderson .Paak’s levering en gelaagdheid bovenop die drums. Dan die schakelaar op Eminem’s couplet – die hi-hats…gek! Hoe meng je al deze dingen samen en laat je het zo goed in de mix zitten en zo zoet klinken?

Als je praat over een aantal van mijn eerdere dingen, zoals “Waar ik vandaan kom”… Je weet wel, mijn vader [Bernard Edwards] was de bassist en mede-oprichter van Chic, dus baselines zijn erg belangrijk voor mij. Dus ik probeer zeker veel bas in zoveel mogelijk composities te integreren.

Focus...

Verbind je en werk je samen met andere muzikanten en producers?

Natuurlijk. Als het gaat om nieuwere dingen zoals “Medicine Man”, werd dat meestal geproduceerd door Dem Jointz, een geweldige producer. Dr. Dre vertelde hem dat Eminem een ​​ander deel voor zijn couplet wilde. De piano’s, strijkers en dat alles op het Eminem-gedeelte; toen het muzikaal veranderde, was dat mijn bijdrage.

Curt Chambers speelde gitaar. We wilden er echt een filmische sfeer aan geven. We wilden Eminem de mogelijkheid geven om gewoon ‘zichzelf te verliezen’ op dat vers.

Ik werk samen met Cardiak. Ik heb samengewerkt met DJ Dahi, Dem Jointz, Seige Monstracity en nog veel meer. Ik ben niet bang om ze hen te laten zijn, en er dan alles aan toe te voegen wat ik kan.

Mijn advies is om te zoeken naar echte creatieve mensen en producenten. Ze gaan dingen doen om er hun eigen textuur in te stoppen.

Welnu, veel opkomende muziekproducenten kunnen hun eigen instrumenten bespelen, hun eigen beats maken, mixen, masteren. Dus waarom zou iemand die alles kan, samenwerken met anderen?

Als ik niet had gewoond, gewerkt met en geleerd van andere mensen in plaatsen als New York, LA en Georgia, zou mijn geluid een beetje op één plek blijven hangen. Ik ben gezegend dat ik met al deze verschillende mensen heb mogen werken. Mede daarom ga ik geen vijf beats maken die precies hetzelfde klinken. Het opbouwen van relaties met muzikanten, ingenieurs, producers en andere muziekprofessionals is essentieel. Soms moet je samenwerken om het beste uit het project te halen.

4. Rijd…

Dus hoeveel uur per dag kost het in de studio? Weet je, je hoort mensen in de studio wonen. Hoe weet je dat je klaar bent voor vandaag?

Ik kan niet echt zeggen dat het een vast aantal uren is. Ik weet dat het belangrijkste in mijn leven mijn familie is. Dus ik probeer niet meer in de studio te leven zoals vroeger. Ik bracht dagen en dagen door in de studio, kwam dan naar buiten en mensen zouden me niet herkennen!

Tegenwoordig heb ik een vaste tijd om te werken. Ik doe mijn best om tijd met mijn kinderen door te brengen. En ik en mijn vrouw doen ons best om tijd met elkaar door te brengen.

Juist – dus jongleren met het persoonlijke leven met de muziek was een uitdaging? Is er oefening voor nodig, weten hoe je balans moet houden…

Ja meneer! Dat heb ik op de harde manier moeten leren. Ik was in de studio van 14.00 uur tot 07.00 uur [the next day]. Elke dag. Mijn doel toen was om een ​​legende te worden, en dat is alles waar ik aan dacht. Maar succes hebben in de muziekindustrie is geen sprint – het is een uithoudingsmarathon bergopwaarts. Je moet je uithoudingsvermogen en drive koesteren terwijl je in balans blijft.

Focus...

5. Focus…

Als je aankomende producers zou moeten vertellen wat het belangrijkste is waar ze zich op moeten concentreren, wat zou dat dan zijn?

Wat je wilt doen, is jezelf altijd uitdagen. Wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Veel mensen zijn zo bang, want als je je nek uitsteekt en het publiek vindt het niet leuk, dan heb je het gevoel dat je niets waard bent. Maar bedenk dan eens hoeveel platen Prince heeft uitgebracht die mensen niet creatief konden begrijpen totdat hij het maakte Paarse regen!

Dus als je gaat zitten en een plaat maakt, moet je denken: hoe kan ik de radio naar mij laten luisteren in plaats van dat ik naar de radio luister en de radio volg? Waarom laat ik de radio bepalen hoe ik muziek maak? Ik wil de reden zijn waarom mensen de radio aanzetten! U wilt de standaard zetten, u wilt de trend zetten. Dat zou je focus moeten zijn.

Download de persoonlijke voorinstellingen van Focus… voor de plug-ins Vocal Rider en Renaissance Vox.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Technluxury.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart